You are here

След смрачаване

Error message

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/observat/public_html/boyan/includes/common.inc).

Романът «След смрачаване», издаден през 2004 година под заглавието Afutadaku. Английският превод на Джей Рубин, който четох е After dark. Една история, която се развива в нощния град, докато е още тъмно. В гигантския мегаполис между и часа са събрани някои от най-мрачните видения на човечеството. В града всеки е сам себе си и същевременно е брънка от нещо голямо.
Ужасните клаустрофобични кошмари, които се появяват и в дружи романи и разкази на Мураками. Огромно морско чудовище, което броди в най-мрачните дълбини на човешкия свят или може би на нечовешкия свят. Едно лице с непрозирна маска, което няма черти, нито изражение, нито дори дупки за очи, но въпреки това имаш усещането, че те вижда. Романът е направен кинематографично, сякаш невидима и вездесъща камера хваща най-интересните ракурси към ставащото и ни прави свидетели на ситуации, в които искаме да помогнем, но не можем, защото сме там и същевременно не сме там. Пред нас се прожектират сцена след сцена, някои са от света, такъв какъвто го познаваме. Други са от един огледален свят, който има собствен живот. Мотивът за човешките образи, които остават в огледалото след като в стаята вече няма никой не е измислен от Мураками, нито мотивът за света, който е паралелен на нашия, но страшен, безжизнен и затворен. Но в нощния град те изграждат контурите на нова митология. Доброто рано сутрин сякаш побеждава злото, но то ще се върне отново по мрак, когато в града важат други правила и се събуждат други хора. Човешките очертания на мрака се появяват в мотивите на джаза и блуса и в една зараждаща се младежка любов. Мураками винаги назовава точното име на всяко изпълнение и всеки изпълнител, защото те са част от сценария или по-скоро от филм, заснет в думи.

Накрая с приказната си наивност и сила идва мотивът за Спящата красавица, но вместо от принц предчувствието за събуждане идва от сълзите и целувката на малката сестра. Митовете се възвръщат силата, когато бъдат преобърнати. Тогава могат същите думи упорито да продължават да звучат, но смисълът им се променя малко по малко докато всичко стане различно.

Tags: 
светлина и мрак
дуализъм