You are here

Blogs

Error message

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/observat/public_html/boyan/includes/common.inc).

Brexit

Гласуването на референдума в Обединеното кралство дава много интересен поглед към процеси, които стават и в други европейски страни. Мисля,че има и някои интересни поуки за България.
Хората, които не са се възползвали от членството в ЕС и които са предимно тези с по-ниско образование, по-възрастните и живеещите в икономически западащи общности не само в селските райони и в дълбоката икономическа провинция, но и в периферията на големите градове.

Град, враждебен към пешеходците

За да се превърне София в град още по-недружелюбен към пешеходците масово се инсталират светофарни уредби с бутони. Казвам "още" защото мога да дам и други примери. Например, тълпи от пешеходци, които в натоварени часове се разминават по 50-сантиметрови тротоари, като част от потока принудително слиза на 3-4 лентовите булеварди, където профучават коли.

Звездочелите и летящите хора

Историята на Сава от романа "Фаустино" На Недялко Славов се развива в един полуфантастичен свят, който напомня времето на социализма. Звездочелите са противопоставени на летящите хора. Светът на Недялко Славов е изкривен до неузнаваемост и въпреки това е разпознаваем. Езикът е накъсан. В него между описанията на човешките чувства, природата и градския пейзаж няма рязка граница.

Захвърлени в природата

"Бедността прави с човека чудовищни неща. Тя го превръща във върколак, във вампир, той губи човешкия си облик и изпада обратно в робството на природата, от което с всички сили се мъчи да се откопчи." пише Милен Русков в романа "Захвърлени в природата" (стр. 225). Романът не е посветен на бедността, а е по-скоро една гротескова история на тютюна, разказана с много чувство за хумор. Бедността не винаги прави с човека чудовищни неща, но определено го отчуждава от обществото. Бедността на светците, която е достойнство също в някакъв смисъл е отчуждение от обществото.

Понор планина

Изглед от подножието на Църнио камик в Понор планина към Мали понор и дяловете от Стара планина в района на Драгоман и Годеч. Цълнио камик (Черния камък) е връх с височина около 1500 метра с разломна скала, наречена Столо (Стола) над село Добравица. Някога на мястото е станал голям катаклизъм, разцепил планината и образувал голям каменопад.

Страхът и въображението

Карл Сейгън (2014), Дракони в райската градина, Изток Запад, стр. 141

422 херца на Недялко Славов

В днешно време тонът на камертона, по който се настройват всички музикални инструменти е 440 херца. Но не винаги е било така. Преди да бъде утвърдена от Международната организация по стандартизация, височината на тонът "ла" е била малко по-ниска - 432 херца. Промяната е предложена от Йозеф Гьобелс - министъра на пропагандата в хитлеристка Германия. Признавам, че не знаех за това събитие преди да науча за него от новия роман на Недялко Славов. Ако бях чул за него по друг повод сигурно бих го нарекъл незначително, но след прочетеното се убедих, че то може да бъде и знаменателно.

Усвояване на средствата от ЕСФ

Главна дирекция Заетост, социални въпроси и приобщаване на Европейската комисия публикува данни за усвоените средства от Европейския социален фонд (ЕСФ) в страните-членки на ЕС. Средно са усвоени около 80% от предвидените средства, отчитайки авансовите и междинните плащания.

България има над средния процент на усвояване с 9% авансови плащания и 73.1% междинни плащания. Непотърсените средства от България са 17.8%, докато в ЕС те са средно 21.2%.

Нощта на детективите

През 2015 излезе на български език пиесата "Дългата нощ на детективите" на швейцарския писател Урс Видмер. Преводът от немски е на Владко Мурдаров. Урс Видмеп е починал миналата година в Цюрих. Пиесата е гротесктно сюрреалистична както и много от останалите произведения на писателя. В нея се появяват с комично (макар и съвсем леко) променени имена известни детективи от френскоезичната, англоезичната и немскоезичната криминална литература.

Районирането на училищата

Според материал от проверка на вестник 24 часа в столицата, публикуван на 17.03.2015 г., все повече училища дават все по-голямо предимство при прием в първи клас на деца, които живеят в близост до училището. На второ място сред критериите е дали някой от родителите работи в района на училището.

Pages

Subscribe to RSS - blogs